Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ígéretek

2011.08.07

 

Jézus mondá: Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy szabadítsd meg őket a gonosztól! És kérdé a Fiú, midőn a Lányt ölelé a sötétség felett: Te teremtettél, Atyám, nem éppúgy fiad vagyok-e hát?

 

igeret.jpg

Veszprém, Benedek-hegy

 

 Jézus fent ült a hegyen, Magdolna hozzábújt, és csontos vállára hajtotta a fejét. Arcán átszellemült mosoly szaladt szét.
- Ugye, mindig szeretni fogsz? - kérdezte.
- Mindig – felelte Jézus. – Nem tudok nem szeretni.
- És nem hagysz el soha?
- Soha. Vagy ha mégis, Atyám nevével feltámadok.
Magdolna ráemelte szemét a férfira. Nem tudta, komolyan beszél-e.
- Megígéred? – szólalt meg egy pillanatnyi csend után.
- Megígérem - mondta Jézus, de nem nézett Magdolnára.
Tekintetét konokul előre szegezte, a távolba, ahol hasbakarcolt kutyák acsarkodtak, piros tetejű, fehér- és kékfalú házak bugyborékoltak a teremtés felszínén, és aranyfogú kereskedők marták ki az emberek húsát, hogy mértékre eladják. A völgyben egy József nevű ács kereszthez való gerendákat adott el a rómaiaknak, mert mint mondta, valamiből élni kell.
 
A Fiú fent ült a hegyen, a Lány hozzábújt, széles vállára hajtotta a fejét. Arcán átszellemült mosoly szaladt szét. Így, összeölelkezve néztek Nyugatra, ahonnan gombafelhők kormolódtak a lábfejükre, ahol elemi részecskékből: húrokból, szálakból, elektronokból foltozódott össze a világ, ahol hasbakarcolt kutyák acsarkodtak, piros tetejű, fehér- és kékfalú házak kínálták magukat bérbe és tulajdonba, a plázák pedig este tízig tartottak nyitva.
- Ez olyan szép! – mondta a Lány.
- Micsoda?
- Ez az egész. Hogy te meg én együtt vagyunk. Örökké együtt leszünk, ugye?
- Aha.
- Apuék már kinéztek nekünk egy piros tetejű házat, az övék mellett. Az is piros tetejű…
- Mert azt hiszik, elveszlek?
- Miért, nem veszel el? Megígérted!
- De… Elveszlek…
- Csodás életünk lesz, hidd el! Apuék megveszik nekünk azt a piros tetejű házat az ő piros tetejű házuk mellett, gyönyörű esküvőnk lesz, nászútra Portugáliába megyünk, mert mindig látni szerettem volna a babérerdőt Madeirán… Tudod te, hogy az milyen szép?
- Nem.
- Nagyon szép! Aztán te átveszed Apu vállalkozását, és amikor már anyagilag megalapoztuk az életünket, jöhetnek a gyerekek…
- -kek?
- Persze! Megbeszéltük, nem? Már nem akarsz gyerekeket?
- De. Egyet. Nem. Se.
- Ne hülyülj már, gyerek nélkül nem család a család! Ennyire nem lehetsz önző!
- Nem vagyok önző. Csak reális.
- Na, jó, akkor mondd el, hogyan képzeled te a jövőt!
- Én? Amikor vége lesz a háborúnak.., ha a gombafelhő lombkoronává alakul, és elül ez a nagy por, amitől most az orrunkig se látunk, csak a fehér és fekete foltokból próbálunk tájékozódni, akkor…
- Akkor?
- Akkor… Talán majd akkor elgondolkozunk, miért is csináltuk ezt.
- Mit?
- Hát, ezt, amit most látsz! Mi az, amit valóban keresünk, ami helyett piros házakban, babérerdőben, vállalkozásban, gazdagságot ígérő háborúban kutatjuk a szépséget és az értelmet?
- A háború tényleg gáz, de a többit én szépnek és értelmesnek látom. Valahol és valamiből élni kell.
- Igen – mondta a Fiú keserűen. - Valahol, valamiből. Valamiért...
A Lány a tenyerével maga felé fordította a Fiú arcát, és egy vigasztaló csókot forrasztott az ajkára. Mögöttük, az Édentől keletre hirtelen feltámadt a szél, meglebbentette Jézus haját, néhány aprócska levelet játszva megtáncoltatott a hajszálak és húrok között, éppen csak elidőzve kissé, mielőtt felpattintaná a lélek fedelét. Jézus pillája megremegett, majd lassan kinyílt a szeme. Nyelvével vigyázva megnedvesítette kiszáradt száját, óvatosan felemelte a fejét, és körülnézett. A sárga talajból élénkzöld fű hajtott ki, a fák virágba borultak, ártatlan emberség és megtartó szeretet áradt szét a vaskorlát körül.
- Embert! – suttogta Jézus. – Ember kell a teljességhez!
A Fiú és a Lány azonban nem hallott, nem látott semmit, mert háttal ültek keletnek az Édenben. Hasbakarcolt kutyák acsarkodtak, a plázák pedig este tízig várták a vevőket, az ajándékboltban keresztre feszített Jézus-szobrocskákkal.
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.