Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Adam Shankman: Mindörökké rock (Rock Of Ages)

2012.06.03

 

tom-c..jpg

 Tom Cruise - a rockisten Stacee Jaxx szerepében

Az idei nyár habkönnyű kalandja lehet Adam Shankman Mindörökké rock c. musicalfilmje. A nyolcvanas évek nagy (amerikai) slágerei köré szőtt lájtos szerelmi történet - pikáns politikai felhanggal – a negyvenes korosztálynak nosztalgikus szellemidézés, a náluk ifjabbaknak zenetörténeti hullámvasút. A filmben olyan legendák dalai hangzanak el, mint

Jon Bon Jovi (Wanted Dead Or Alive),

a Poison (Nothing But A Good Time és Every Rose Has It's Thorn),

a Twisted Sister (I Wanna Rock és We're Not Gonna Take It),

a Def Leppard (Pour Some Sugar On Me),

a Night Ranger (Sister Christian),

David Lee Roth (Just Like Paradise),

a Foreigner (Jukebox Hero és I Want To Know What Love Is),

Joan Jett (I Love Rock N Roll),

Jani Lane (Heaven),

az Extreme (More Than Words),

Pat Benatar (Hit Me With Your Best Shot és Shadows Of The Night),

a Whitesnake (Here I Go Again),

a Journey (Don't Stop Believing és Any Way You Want It),

a Quarter Flash (Harden My Heart) és

a Starship (We Built This City).

A musical sztoriját ezen előadók nótái köré építette fel Chris D’Arienzo, akit ezért 2009. óta minden évben jelöltek a legjobb musicalért járó Tony-díjra. A darabot egyébként nagy sikerrel játszák a Broadway-n és Londonban, nyilván ez a siker sarkallta Adam Shankmant a színielőadás megfilmesítésére. Stílusát tekintve nem is rugaszkodott el a teatralitástól, nem igyekezett átültetni a színpadi színészi játékot a film formanyelvére. Emögött tudatos döntést kell sejtenünk, bármilyen mellbevágó is a produktum első pillanatra. Shankman nem pusztán görbe tükröt tart ezzel a zeneipar jeles- vagy jeltelen képviselőinek, hanem egyenesen kifigurázza őket. Karikatúrát rajzol róluk, olyannak festi le őket, amilyennek biztosan nem akarnak látszani, kiváló színészgárdája pedig nagy komédiázó kedvvel, a túlzásoktól sem visszariadva nem valóságos, de személyiségjegyeikben alaptípusokra építő karaktereket alkot meg, mindet szerethetőnek és viccesnek láttatva, igen gyakran megnevettetve az embert. A zene pedig szárnyal, dübörög vagy éppen lágyan andalít, de bárhogy szólaljon is meg, összerándítja a néző izmait, s lábával önkéntelenül is veri a taktust. Kiderül, hogy amikor Tom Cruise nem lehetetlen küldetést teljesít éppen, remekül énekel. A mozit elhagyván pedig azon kapjuk magunkat, hogy valami mászik a fülünkben. A dallam…

Shankman nem új név a hollywoodi álomgyárban. Táncosként és koreográfusként olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Steven Spielberg (Kapj el, ha tudsz), Brian De Palma (Mars mentőakció), önálló rendezőként pedig ő jegyzi a „Hajlakk” és a „Szeretném, ha szeretnél” c. filmeket. Ebben a legújabb munkájában, a Mindörökké rock-ban szintén a nagy nevek bűvkörébe került; mindannyiunk gyönyörére olyan színészcsapatot hozott össze, amilyet csak a legnagyobb blockbusterek esetén látunk.

Álljon is itt most a szereplőgárda, a hangjukat kölcsönző magyar színművészekkel együtt:

 

Stacee Jaxx - Tom Cruise (Rékasi Károly)

Constance Sack – Malin Akerman (Györgyi Anna)

Sherrie Christian – Julianne Hough (Földes Eszter)

Drew Boley – Diego Boneta (Fehér Tibor)

Patricia Whitmore – Catherine Zeta-Jones (Kéri Kitty)

Dennis Dupree – Alec Baldwin (Széles László)

Paul Gill – Paul Giamatti (Besenczi Árpád)

Lonnie – Russel Brand (Miller Zoltán)

Mike Whitmore – Bryan Cranston (Jakab Csaba)

 

A történet – bár a dalok miatt szükségszerűen csenevész - megfelelően szórakoztató. Sherrie Christian az unalmas oklahomai kisvárosból a nyüzsgő Los Angeles-be jön szerencsét próbálni. Énekesnő szeretne lenni, még maga sem tudja, hogyan. Egy tolvaj azonban ellopja mindenét. Drew - akiről az első percekben megtudjuk, hogy tehetséges zenész, tehát szenvedésre született - tanúja a rablásnak, rögtön a lány segítségére is siet, de késő, a tolvaj meglép Sherrie bőröndjével. Látva, hogy a lány mennyire anyátlan, Drew felajánlja neki, hogy beprotezsálja őt a főnökénél, Dennis-nél pincérnőnek. Dennis egy rock-kocsmát vezet, ami hajdan a legnagyobb sztárok fellépőhelye volt, de mostanában nem megy olyan jól az üzlet. Dennis nagy anyagi reményeket fűz a kiégett, szeretetéhes, be- és kiszámíthatatlan rockisten, Stacee Jaxx esti szólókoncertjéhez.

images.jpg

Eközben Patricia Whitmore, az újdonsült polgármester harcias, alig alkoholista, ám szerfölött puritán felesége szent háborút hirdet Dennis és Stacee Jaxx ellen, mivel úgy véli, jóvátehetetlenül mételyezik az ifjúság lelkét.

És a buli csak megy, megy tovább, és tovább, és tovább… - miközben szó esik az élet legfontosabb dolgairól: a szerelemről, a szeretetről, a magányról, a tisztességről, a szexualitásról, az önmagunk és mások iránti őszinteségről, valódi önmagunk vállalásáról.

A film végére pedig egy sötét titokról is lerántják a leplet.

A filmet szinkronizáltan és feliratozva is forgalmazza az Intercom. A szinkronizált változatban a dalok magyar fordítása feliratban jelenik meg. A dalszövegek nem titkoltan azzal a szándékkal készültek, hogy a néző akár magyarul is elénekelhesse őket, így gyakorta nem szó szerinti, még csak nem is sor szerinti, hanem leginkább a szám egészének mondanivalóját visszaadó dalszöveg fordítások születtek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hunyadi ut

(kéri anna, 2013.11.30 17:45)

nagyon jó film ajánlom mindenkinek